onsdag 24. mai 2017

Størst av alt 
av Malin Persson Giolito


Atten år gamle Maria Nordberg står tiltalt etter en skolemassakre. Hun har skutt ei venninne og kjæresten Sebastian. Flere andre er også skutt. Sebastian var sønnen til en av Sveriges rikeste, Claes Fagerman. Når vi møter Maria, eller Maja, som hun blir kalt, for første gang, sitter hun i klasserommet med Sebastian over fanget, og hun er den eneste som ikke er skutt.

Deretter følger vi Maja gjennom rettsaken, men hvis du tror det er en beskrivelse av et rettsforløp, blir du skuffet. Vi følger saken gjennom Majas tilbakeblikk der hun sitter på tiltalebenken eller i cella i kvinnefengselet.

I sommerferien før det siste skoleåret på videregående blir Maja og Sebastian kjærester. Maja har jobb på et hotell den natten Sebastian kommer inn hotelldøren. Til hennes overraskelse vet han hvem hun er, og de innleder et heftig forhold. Sebastian må gå om igjen det siste året og havner i samme klasse som Maja, venninnen Amanda, Samir og Dennis. Alle vet hvem Sebastian er før han begynner i Marias klasse. Til og med foreldrene hennes synes det er stort at datteren har et forhold til sønnen til en av Sveriges rikeste. For Maja blir derimot Claes Fagerman nærmest symbolet på djevelen.  

Gjennom de første avsnittene av boka forstår vi at noe forferdelig har skjedd. Utover i boka blir hendelsene det siste året før katastrofen nøstet opp. Hvilke hendelser var utløsende for at det gikk som det gikk, og hva kan Maja lastes for? Er det slik at man er uskyldig til retten har sagt at man er skyldig? Dette er en litt annerledes krim. Boka er også et portrett av Sverige i dag og en hjerteskjærende skildring av familieforhold og det å være ung.


Menneskene her inne passer ikke sammen. Sånne som oss pleier ikke å treffes. Kanskje på en T-baneperrong under en taxistreik eller i en restaurantvogn på et tog, men ikke i et klasserom.»

Forfatteren er datter av kriminolog og forfatter Leif G. W. Persson. Hun er utdannet jurist. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar