onsdag 29. desember 2021

 304 dager 

av Simon Stranger


Nicholas står i skogen bak huset sitt med et tau da boka begynner. Han er krigsveteran etter å ha tjenestegjort i Afghanistan noen få år tidligere. Angsten rir han, og han ønsker bare å gjøre slutt på alt. Imidlertid vil han gi beskjed til de nærmeste, og i telefonsamtalen med moren lover han å holde ut en jul til. Det blir 304 dager.

Boka veksler mellom Nicholas fra ungdommen og til vi møter han i skogen i 2015, og Arman som ble født i Afghanistan tre år før Sovjetunionen gikk inn i landet. Boka teller kapitlene ned fra 304 til 1 der vi følger de to gjennom livet og hvordan hendelser former livene deres. Den forteller også om bakgrunnen for situasjonen i Afghanistan og handler ikke minst om hvordan krigen påvirker de involverte og deres nærmeste.

304 dager er en svært sterk bok. Det at bokas Nicholas er en virkelig person gjør den enda mer gripende. Det virkelige og det fiktive veves inn i hverandre og gir innsikt i hvorfor noen velger å gå i krigen på den ene eller andre siden. Den gir også innsikt i hvordan det er å leve med det traumet et slikt valg kan gi.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar