torsdag 25. november 2021

 Som man sår 
av Hjorth og Rosenfeldt
Jeg er glad i krim, og jeg har akkurat hørt ferdig den nyeste boka til Hjorth og Rosenfeldt, den sjuende boka om kriminalpsykologen Sebastian Bergman og teamet på Riksmord. Boka heter «Som man sår», og i denne boka er det flere som blir drept med et skytevåpen, men det er ingen vitner eller ledetråder og ingen skjønner hvor det blir skutt fra. Våpenet er det samme, men hva har de drepte til felles? Det er en stund siden den forrige boka i denne serien ble utgitt. Den er like god som de foregående, og de blir jo ikke dårligere av at det er Ivar Nergaard som leser dem inn.


Jeg vil anbefale dem som ikke har lest denne serien før, å begynne med bok nr. 1, for her kan du få noen avsløringer du helst ikke vil ha hvis du begynner med de siste bøkene. Den første boka heter "Mannen som ikke var morder".


Handlingen i serien er hentet fra Sverige, i Stockholm og omegn. Vi blir godt kjent med alle på Riksmord, og de har alle sine positive og negative sider. Livene deres veves inn i hverandre. Sebastian selv er ingen enkel person med sine traumer fra tsunamien i 2004, sexmisbruket og sarkasmen. For øvrig har han en mindre og mer tilbaketrukket rolle i den nyeste boka. Torkild er i de fleste bøkene leder på Riksmord og tidligere studiekamerat av Sebastian. Ursula kjenner også Sebastian fra før. Vanja er den unge og ambisiøse, og Billy er dataeksperten. Etter hvert kommer også andre inn i bildet. Personene er troverdig beskrevet, og ingen er A4, noe som gjør det mer spennende. Plottene er også gode. Språket byr på mange godbiter, med morsomme sammenligninger, ironi og en herlig sarkasme – noe som ikke minst passer godt til innleser Ivar Nergaards måte å lese på.


Det er også laget fire filmer mer eller mindre basert på de første bøkene. Sebastian spilles av Rolf Lassgård. Han er helt herlig i rollen som den lite sympatiske psykologen. 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar