torsdag 25. november 2021

 Pappas hemmelighet 

av Vilde Bratland Hansen

I oktober i fjor besøkte forfatteren og faren, Odd Werner Hansen, biblioteket på Lena. Det var midt i koronaen, så seansen ble strømmet, og jeg fikk med meg foredraget der. Imidlertid tok det ett år før jeg fikk lest boka, eller rettere sagt hørt.

Det er Vilde som er fortelleren, og hun forteller mer eller mindre kronologisk fra hun ble født og fram til nå, men med et større tilbakeblikk på årene faren ble utsatt for seksuelle overgrep av en tysk familievenn. I 2013 sto faren fram som et overgrepsoffer, 40 år etter at det hadde skjedd.

Dette fikk Vilde og resten av familien til å se mange hendelser og farens personlighet i perspektiv, for det er ikke bare den misbrukte som blir preget av overgrepene. Depresjon, uro, overdreven trening og anoreksi har påvirket flere i familien. I tillegg til historien til faren og sin egen, fletter forfatteren inn kunnskap om temaet overgrep.

Overgrep mot menn er kanskje fremdeles enda mer skambelagt enn overgrep mot kvinner, men det er stadig flere som er åpne om det de har opplevd og som er med på å legge ansvaret over på overgriperen, noe som kan hjelpe også andre som har opplevd det samme.

Boka er godt skrevet, den er direkte og tar opp et veldig viktig tema. Ikke minst tenker jeg den er viktig i videregående skole.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar