torsdag 21. mars 2019

Slepp meg

Slepp meg 
av Kathrine Nedrejord

Anna har alltid vært bestevenninne med Amanda, dvs. når Amanda vil. Anna har samisk mor og tyrkisk far, en far hun aldri har møtt. Hun har også en bestefar som bor like i nærheten. De bor i Tana i Finnmark, ikke så langt unna grensa til Finland. Anna føler ofte at hun ikke passer inn. Det er Amanda som bestemmer og Anna som følger etter. Nå går de to i tiende klasse, og Anna treffer Samuel som går første året på videregående. Da begynner ting å skje. Populære Amanda, som alltid er midtpunktet og som ikke har problemer med å snakke med gutter, misliker at anonyme Anna plutselig gjør ting på egenhånd. Amanda gjør alt for å holde Anna nede, og når Anna tenker tilbake husker hun mange kommentarer opp gjennom årene.

Amanda prøver stadig å overbevise Anna om at hun ikke kan greie seg uten henne. Anna er teoretisk sterk, trives godt med ei bok hjemme og er ikke så interessert i fester. Hun er heller ikke så glad i å gå med samekofte og i det hele tatt å skille seg ut. Å snakke med gutter er heller ikke noe Anna er vant til. Du er jo nesten sykelig sjenert, Anna. Det er ikke normalt, hadde Amanda sagt. Med Samuel er det annerledes. Han er lett å snakke med. Han er innflytter, selv glad i å lese og så tror han at Anna er mer selvstendig enn hun føler seg. Samuel har også sine hemmeligheter.

Oppgjøret med Amanda blir brutalt. Boka er inniblant vond å lese. Du får medfølelse med Anna samtidig som det er vanskelig å forstå at hun har godtatt alt fra Amanda. Amanda, som valgte henne i barnehagen, selv om hun kunne vært venner med hvem som helst. Amanda, som hun har fnist av de andre sammen med. Amanda, som har gjort at hun har sluppet å gå alene i skolegården. Når Amanda vil.

Boka er skrevet med Anna som jeg-person. Jeg tror det er mange som kan kjenne seg igjen i problematikken rundt det å føle seg utenfor, finne sin plass og sin identitet i en brytningstid mellom barn og voksen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar