tirsdag 28. mars 2017

Eplehagen 
av Marianne Storberg

Vi er i 1814, og vi møter Maren Wiese på 25 år som nettopp er blitt enke. Maren er apoteker-datter, og helt siden hun var ganske liten har hun fått være med faren i apotekerhagen. Som enke ønsker hun imidlertid å komme seg litt vekk og søker i hemmelighet jobb som guvernante på prestegården i Asker der presten Johannes Høegh holder til.

Møtet med prestegården blir annerledes enn Maren hadde forventet. Tross rikdommen fremstår de tre prestebarna som sjuskete, og prestefruen er fraværende. Presten sier hun oppholder seg i Danmark hos sin far, men snart forstår Maren at ting ikke er slik de først kan se ut som.

1814 er et turbulent år i Norges historie, og da den svenske kronprinsen Karl Johan vil utpeke det beste jordbrukstiltaket i Norge, satser Johannes alt på å vinne. Han er opptatt av landbruk og vil lage en eplehage ingen annen har sett maken til. På gården jobber gartneren Carl, og han får god hjelp av Maren som har greie på botanikk etter barndommen i apotekerhagen. Det er vel ingen overraskelse at det oppstår varme følelser mellom disse to, men ikke alle er like begeistret for det.

Dette er ei bok som inneholder alt fra historiske fakta, kjærlighet, vennskap og varme til svik, prestisje og sjalusi. Forfatteren er historiker og har selv vokst opp i Asker. Boka finnes også som lydbok, flott innlest av Karin Okkenhaug Seim.Verden er en boble 
av Nicola Yoon


Madeline er allergisk mot nesten alt. Da hun var bare noen måneder gammel fikk hun diagnosen SCID, en type immunsviktsykdom. Hva som helst kan forårsake anfall. I følge moren hennes holdt hun nesten på å dø som spedbarn, og siden ingen vet hva som trigger, har Madeline vært i bobla si i sytten år. Hun bor i et sterilt og beskyttet hjem sammen med moren sin. Kort tid før hun fikk diagnosen døde faren og broren i ei bilulykke, så de to er alene.

Moren er lege, og når hun er på jobb, er sykepleieren Carla hos Madeline. I realiteten er det bare disse to Madeline har kontakt med. Madeline leser mye, og hun har nettundervisning på Skype. Om kveldene spiller hun og moren ulike spill. Madeline kjeder seg, men samtidig godtar hun tilværelsen. Helt til de får nye naboer.

For en dag kommer det en flyttebil utenfor nabohuset, og det er da Madeline ser han med stor H. Oliver, eller Olly som han kalles, er høy og slank, og han er kledd i svart fra topp til tå. Madeline følger med familien fra vinduet på rommet sitt. Ollys vindu vender mot Madelines, og etter diverse miming og gestikulering begynner de å chatte. Begge sliter, hun med sykdommen sin og han med en voldelig far. Plutselig er ikke tilværelsen i bobla greit lenger. Ønsket om å treffe Olly blir til slutt så stort at Madeline overtaler Carla til å slippe han inn i huset. Og har hun ikke vært forelsket før, blir hun det i alle fall da.

Dette er Nicola Yoons debutroman, og det er mannen hennes som har illustrert boka. Boka er en lettlest ungdomsbok med blant annet dagboknotater, chat, illustrasjoner og tekst. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar