fredag 29. april 2016

I havet er det krokodiller 
av Fabio Geda

Ti år gamle Enaiatollah og moren har flyktet fra Afghanistan til Pakistan. De bor midlertidig i et slags lagerbygg med mange andre flyktninger. En kveld sier moren alvorlig at det er tre ting Enaiatollah må love aldri å gjøre i livet. Det er å bruke narkotika, å bruke våpen og å stjele. Enaiatollah lover at han aldri skal gjøre det. Morgenen etter har moren dratt tilbake til Afghanistan, og tiåringen er alene.

En periode arbeider Enaiatollah i "lagerbygget", men etter hvert får han jobb som gateselger. Han blir imidlertid frastjålet varer, og folk behandler han dårlig. Snart får han greie på at det er lettere å få jobb i Iran, og han og en jevngammel gutt bestemmer seg for å reise til Iran ved hjelp av menneskesmuglere.

Kartet fremst i boka forteller at Enaiatollahs reise ender i Italia. Jeg kan røpe at reisen ikke blir enkel. Boka er skrevet av en italiensk forfatter i samarbeid med Enaiatollah selv. Deler av boka er skrevet som en samtale mellom de to. Boka er med andre ord sann, og den er svært aktuell. Den er ganske lettlest, med enkelt språk og til dels korte setninger.

Her ser du om boka er ledig på biblioteket.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar